Nädalavahetusel tõin kodust emme käest juuretise kaasa ja otsustasin üleeile, et olekski õige aeg leib valmis teha. Nii pehme ja mõnus tuli. Vahurile vist ka maitses, sest õhtuks oli üks päts igatahes otsas!
Kahe pätsi kohta käis kokku:
juuretis
2 liitrit rukkijahu
1 liiter vett
175 g fariinsuhkrut
1 sl meresoola
ühe leiva sisse panin ka seemneid, teise mitte
Valmistamine:
Õhtul panin kaussi juuretise, vee ja liitri jahu. Segasin kõik kokku ja panin kausi sooja vee sisse tunnikeseks kerkima (puhas rätik kausi peal). Seejärel mässisin kausi koos puhta rätikuga teki sisse hommikuni käärima.
Hommikul, kui taigen vaikselt mullitas ja hapukalt lõhnas, lisasin teise liitri jahu, fariinsuhkru ja soola. Segasin kõik kokku ja võtsin taignast uue juuretise kappi seisma. Jagasin taigna pooleks ja lisasin ühele poolele seemneid. Seejärel panin taigna vormidesse, tasandasin märja käega pinna ja tegin mõlema leiva sisse kolm suuremat süvendit. Panin leivad umbes tunnikeseks ahju 50 kraadi juurde passima, kuni augud täis olid kerkinud. Seejärel võtsin nad välja, panin ahju põhja veevanni ja soojendasin ahju 250 kraadini. Panin leivad 10 minutiks ahju. Seejärel alandasin kuumust 180 kraadi peale ja küpsetasin veel 50 minutit. Võtsin leivad välja, piserdasin neid veega ja panin peale kuiva puhta rätiku. Paari tunni pärast kupatasin need vormidest välja ja lasin veel seista.
Mina muidugi ei suutnud vastu panna ja lõikasin kohe viilu. Määrisin võid peale ja sõin ära!
Värske leib on ikka nii hea! :)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar